Ας ξεκινήσουμε λοιπόν ελπιδοφόρα μια νέα σχολική χρονιά!
Καθώς το πρώτο κουδούνι χτυπάει σήμερα, οι μικροί μας φίλοι είναι προ των πυλών για τη νέα σχολική χρονιά. Συνάμα επιστρέφει το πρόγραμμα και η ομαλή καθημερινότητα στην ζωή μαθητών και γονέων. Νέο ξεκίνημα με ελπίδες και όνειρα.
Ήρθε λοιπόν, η ώρα να θέσουμε γερές βάσεις σε θεμελιώδεις τομείς στις ζωές των παιδιών μας. Αναθεωρήστε τις καθημερινές διαδικασίες και προσπαθήστε να εφαρμόσετε νέες, πιο υγιείς συνήθειες. Τα ωράρια στην καθημερινότητα ενός παιδιού είναι καθοριστικής σημασίας.
Για παράδειγμα ο ύπνος και η ξεκούραση είναι καθοριστικά για την καλύτερη απόδοση στην καθημερινότητα.
- Εξηγήστε στα παιδιά και δώστε το καλό παράδειγμα για επαρκή και ποιοτικό ύπνο. Είναι απαραίτητη η βραδινή ξεκούραση από εφτά έως εννιά ώρες ημερησίως. Υπάρχουν δε, συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες το σώμα και το μυαλό αναπαύονται καλύτερα.
- Προωθήστε ένα μοντέλο ύπνου χωρίς έντονα φώτα στο δωμάτιο, τηλεόραση ή μουσική.
- Προτρέψτε τα παιδιά σας να μην ασχολούνται με δραστηριότητες οθόνης (π.χ. κινητό, tablet ή παιχνιδομηχανή) μέχρι την τελευταία στιγμή πριν κοιμηθούν. Υπάρχουν άλλες δραστηριότητες που μπορούν να πάρουν την θέση αυτή (π.χ. το διάβασμα ενός βιβλίου, η συζήτηση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας).
- Δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί αυτό, όμως θα γίνεται ευκολότερο καθώς βλέπουν και τους γονείς τους να ξαπλώνουν τις ίδιες ώρες.
- Αν το παιδί σας παραπονιέται ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί, συζητήστε μαζί του, ακούστε ενεργητικά τις ανησυχίες του και δείξτε κατανόηση και σεβασμό στους προβληματισμούς του.
Παράλληλα, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα αποτελούν τα γεύματα και ο ξεκάθαρος ορισμός αυτών.
- Συζητήστε και αποφασίστε από κοινού ποια και πόσα πρέπει να είναι τα γεύματα μέσα στην ημέρα.
- Είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα στις ώρες και τις ποσότητες που καταναλώνονται. Δηλαδή τα κυρίως γεύματα να μην εναλλάσσονται με τα δευτερεύοντα κατά το δοκούν.
- Σημαντικές είναι επίσης και οι παύσεις ανάμεσα στα γεύματα. Είναι αναγκαίο για τον καλύτερο μεταβολισμό να υπάρχουν κάποια κενά ανάμεσα στα γεύματα όπου δεν θα λαμβάνουν χώρα τσιμπολογήματα.
- Ορίστε από πριν πόσες φορές την εβδομάδα θα μπορούσαν τα παιδιά να αποκλίνουν από τους κανόνες. Διότι η ζωή δεν είναι μόνο κανόνες. Για παράδειγμα πόσες φορές την εβδομάδα θα μπορούσαν να καταναλώσουν κάτι απ’ έξω ή από το κυλικείο.
- Προσπαθήστε να υπάρχει ποικιλία και επιλογές στην καθημερινότητα των παιδιών ώστε να μην κουράζονται και δυσανασχετούν. Εντάξτε όλα τα τρόφιμα στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο και αν παρατηρηθεί δυσαρέσκεια, προσπαθήστε να το ξαναδοκιμάσετε έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. 1-2 μήνες μετά το συμβάν).
- Μεγάλο ρόλο επίσης παίζει ο τρόπος και ο τόπος που καταναλώνονται τα γεύματα. Για παράδειγμα, προσπαθήστε τις περισσότερες αν όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας, τα γεύματα να καταναλώνονται στο τραπέζι μαζί με άλλα άτομα της οικογένειας, με την συντροφιά της συζήτησης και όχι της οθόνης.
Η καθημερινότητα λοιπόν, της σχολικής χρονιάς απαιτεί ενδιάμεσα γεύματα και σνακ στα διαλείμματα του σχολείου. Προτρέψτε τα παιδιά σας να παίρνουν φαγητό από το σπίτι. Παρασκευάστε γευστικές και εύκολες συνταγές. Μερικές προτάσεις είναι:
- Μικρά και εύκολα προς κατανάλωση φρούτα. (π.χ. βανίλιες, ροδάκινα, σταφύλι, κεράσια, φράουλες κ.α.).
- Τορτίγιες με αλλαντικά και τυριά χαμηλά σε λιπαρά, καθώς και προσθήκη φρεσκοκομμένων λαχανικών. Ολοκλήρωση του σνακ με σπιτική σος γιαουρτιού.
- Τοστ με βραστό στήθος κοτόπουλου, κρέμα τυριού ή μαλακό τυρί π.χ. μανούρι, και λαχανικά όπως μαρούλι.
- Σπιτικές μπάρες δημητριακών ή μπισκότα βρώμης.
- Σπιτική πίτα, μέχρι ένα φυσιολογικό κομμάτι.
Τέλος, προσπαθήστε να ξεκινήσετε νέες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Μυήστε τα παιδιά σας στον αθλητισμό. Θα τους προσφέρει πολλά περισσότερα από την καλή φυσική κατάσταση. Εξερευνήστε μαζί τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους και βοηθήστε τα να τις καλλιεργήσουν.
Ας μην ξεχνάμε να βρισκόμαστε πάντα κοντά στα παιδιά και να ακούμε τις ανάγκες τους. Κάποιες ηλικίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και τα παιδιά έχουν ανάγκη από την ουσιαστική παρουσία μας δίπλα τους.
Ελάτε να οργανώσουμε και να διαχειριστούμε μαζί τις διατροφικές σας επιλογές, για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος.
Στείλτε μας τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Email: savvidi.desk@gmail.com
Social media
Facebook: Nutri&Soul by Κυριακή Σαββίδη
Instagram: Nutri&Soul by Κ. Σαββίδη
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 2446849, 210 6524335