Οινοπνευματώδη ποτά. Έχουν θέση στη διατροφή μας;
Τα οινοπνευματώδη ποτά ονομάζονται και ευφραντικά καθώς το οινόπνευμα κινητοποιεί ενεργειακά το κεντρικό νευρικό σύστημα και η ευχαρίστησή τους συντελεί στην “Εύ-φρόνιση”. Άλλωστε ο “Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου”, ο οποίος χαιρετά και χαίρεται με ένα καλό κρασί στο τραπέζι σε κάθε συμβάν της ζωής του καλό ή κακό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες. Περισσότερες από την πρωτεϊνη και τους υδατάνθρακες, που αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και λιγότερες από τα λιπαρά, τα οποία αποδίδουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Εξαιτίας της αξιόλογης συμμετοχή των αλκοολούχων ποτών σε φορτίο ενέργειας, είναι κάπως επιφυλακτική η χρήση τους ταυτόχρονα με τα γεύματα. Η παρουσία τους επιτρέπεται όταν το διαιτητικό σχήμα είναι πτωχό σε υδατάνθρακες και κυρίως σε λιπαρά.
Επιπρόσθετα, καλό θα ήταν η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται απουσία νωπών φρούτων, γλυκισμάτων, χυμών και γάλακτος, ιδιαίτερα όταν το ποτό έχει υψηλή περιεκτικότητα οινοπνεύματος (οπώς βότκα,τζίν,ουϊσκυ, κονιάκ κ.τ.λ). Αύτο συμβαίνει γιατί το μεγάλο ποσό ενέργειας που αποδίδουν τα οινοπνευματώδη ποτά στον οργανισμό, αναταγωνίζεται την ενέργεια των τροφίμων, η οποία αφού είναι, πλέον, περιττή (άμυλο,ζάχαρα,λίπη,έλαια) δεν αξιοποιείται απο τον οργανισμό με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε αποθεματική στοιβάδα λιπώδους ιστού που μακροχρόνια αυξάνει το σωματικό βάρος. Είναι γνωστό ότι το αυξημένο σωματικό βάρος επιβαρύνει την λειτουργική και μηχανική απόδοση του οργανισμού και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος, κ.α.
Γι’ αυτό “μέτρον άριστον”!
ΚΥΡΙΑΚΗ Σ. ΣΑΒΒΙΔΗ Μ.Sc., PhDc.
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Ψυχολόγος